SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

Jakie sery

  • Choć gęstość kości kształtuje się do 20. roku życia, to okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom można ją nieco poprawić. Fakt, że z wiekiem gęstość kości maleje, nie oznacza, że nie można podjąć pewnych kroków, by proces ten skutecznie opóźnić. Podsumowanie Jak widzisz, część czynników zdrowych kości wynika z genetyki czy innych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9065 Data: 2019-11-15 10:46:30
  • Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6012 Data: 2020-06-24 11:23:54
  • [...] niezbędną nam do życia substancją, możliwą do uzupełniania jedynie poprzez spożywanie roślin, jest witamina C. Warto przypomnieć, że reguła ta dotyczy również witaminy E. Jakie natomiast związki roślinne nie są nam do życia absolutnie niezbędne, ale ich spożywanie zapewnia nam wysoki komfort egzystencjalny? Otóż chodzi tutaj w pierwszej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2531 Data: 2021-11-29 17:14:27
  • Dieta czystego jedzenia - na czym polega clean eating?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedy zaczynamy rozmowę na temat planów żywieniowych, zwykle pojawiają się dwa istotne wątki — kaloryczność posiłków oraz ich jakość.  Diety, takie jak IIFYM (If It Fits Your Macros), koncentrują się przede wszystkim na ilości, na kaloryczności. Nieważne, co jesz, ważne, że liczby się zgadzają. Podsumowanie Czyste jedzenie w czystej teorii jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2886 Data: 2019-10-19 08:41:12
  • Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7809 Data: 2017-11-07 09:46:54
  • W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5885 Data: 2019-01-15 13:00:56
  • [...] produkt to Twój wyzwalacz bólu? Pomocne jest tutaj prowadzenie dziennika bólów głowy, odpowiadając sobie na poniższe pytania: Kiedy pojawił się ból głowy? Jak długo trwał? Jakie są potencjalne wyzwalacze (np. co jadłaś, co robiłaś)? Jaka była intensywność bólu głowy? Co pomogło? O ile w ogóle... Jeżeli nie masz pewności, że dany produkt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1406 Data: 2022-03-28 08:50:20
  • Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie.  Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 795 Data: 2023-01-20 09:49:17
  • Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 870 Data: 2023-06-23 09:45:57
  • Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1026 Data: 2022-06-23 13:58:52
  • Większość z nas nie dba o zdrowie swoich kości, dopóki nie doświadczy przykrych skutków np. rozwijającej się osteoporozy. Dzięki mocnym kościom jesteśmy sprawni i możemy się bez problemu poruszać. Kiedy Twoje kości są osłabione, wystarczy niewielkie uderzenie, aby doznać poważnego urazu. Podsumowanie Joga przynosi wiele korzyści dla naszego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3353 Data: 2019-11-20 10:02:10
  • [...] drzewa johimby lekarskiej, występującego głównie na obszarach między Kongo a Kamerunem oraz krzewu zwanego "zgrzyn żmijowy", który występuje na obszarach od Indii do Chin. Jakie działanie kryje w sobie ten egzotyczny suplement? Czy stosowanie johimbiny może dać nam efekty takie jak, zapewnia nas wiele osób? Czy jej stosowanie jest bezpieczne? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5074 Data: 2017-09-29 09:17:32
  • Co się dzieje, kiedy brakuje lizyny?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, ​​bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 373 Data: 2023-11-27 14:05:49
  • Nie jest tajemnicą, że owoce i warzywa są jednymi z najlepszych źródeł witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, warzywa zawierają błonnik, którego nie znajdziesz w żywności pochodzenia zwierzęcego. Większość ludzi spożywa zbyt mało warzyw i owoców, jak również zbyt mało błonnika. Podsumowując Zakupy lokalne są sposobem na wsparcie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2156 Data: 2018-08-29 08:29:19
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 1 - Białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 662 Data: 2023-03-15 12:11:12
  • [...] w konsekwencji do problemów zdrowotnych. Oczywiście wszystko się da zorganizować tak, żeby tego uniknąć, ale potrzebna jest wiedza, rozsądek, niekiedy wsparcie specjalisty. Jakie są najczęstsze obawy związane z dietami roślinnymi? Nieodpowiednia ilość białka Ogólnie rzecz biorąc, osoby na diecie roślinnej wcale nie są narażone na niedobór [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1119 Data: 2021-08-16 15:44:46
  • Witamina A odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Wspiera pracę układu odpornościowego, zdrowie oczu, skóry, układu rozrodczego itp. Ważne jest, by zadbać o dietę, żeby nie doprowadzić do niedoborów. Podsumowanie Jak widzisz, niedobory witaminy A mają dość poważne konsekwencje, jednak jej nadmiar też nie jest zdrowy. Istotne jest, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3098 Data: 2021-05-24 07:07:28
  • [...] tłuszczy oraz węglowodanów. Kolejny związek, w którego budowę zaangażowana jest tyrozyna, to melanina. Jest to barwnik, który kształtuje kolor skóry, tęczówek oraz włosów. Jakie są źródła tyrozyny? Najlepszymi spożywczymi źródłami l-tyrozyny są produkty bogatobiałkowe. Szczególnie zasobne w ten aminokwas są: soja i strączki, drób, wieprzowina i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1372 Data: 2022-08-03 12:15:22
  • [...] się tłuszczu w tułowiu (m.in. tłuszcz podskórny i wisceralny). Jest to kompletna bzdura, bo we współczesnym świecie niezwykle ciężko jest ograniczyć podaż chlorku sodu. Jakie efekty przyniosło zmniejszenie ilości soli w diecie? Stosowaniu przez 2 miesiące diety o niskiej podaży (2 g soli dziennie) towarzyszyło zmniejszenie wagi. Obserwowany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4136 Data: 2020-05-01 13:01:19
  • Aby pokarm był lekiem Korzystaj z leczniczych mocy pokarmu „Niech Twoje pożywienie będzie Twoim lekarstwem" Avicenna, Hipokrates, Paracelsus... Jeżeli nie wygłaszasz swoich twierdzeń w sposób drażniący innych, możesz nie wygłaszać ich w ogóle. Georg Bernard Shaw W sprawdzonej przez tysiąclecia i najskuteczniejszej w świecie medycynie Wschodu [...]

    Odpowiedzi: 33 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-07-11 06:20:27 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)